Lielvārdes militārajā lidlaukā demonstrēs bezpilota lidaparātus MQ-1 Predator

Posted On :

Lielvārdes militārajā lidlaukā otrdien, 8.septembrī, presei demonstrēs bezpilota lidaparātus MQ-1 Predator..

Predator droni Latvijā

Informācija no NBS mājas lapas par MQ-1 Predator demo dienu:

Otrdien, 8.septembrī, plkst.14:30, Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē notiks mediju un viesu diena, kurā Teksasas Gaisa spēku Nacionālās gvardes karavīri demonstrēs ASV bruņoto spēku bezpilota lidaparātus „MQ-1 Predator”.

Mediju un viesu dienā piedalīsies Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, ASV vēstniece Latvijā Nensija Bikofa Petita, Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnais, Nacionālās gvardes mobilizācijas komandiera asistents ģenerālmajors Ēriks Volmeke, Teksasas Nacionālās gvardes ģenerāladjutants ģenerālmajors Džons N. Nikolss.

ASV bruņotie spēki uz Latviju, Gaisa spēku aviācijas bāzi Lielvārdē, ir nosūtījuši divas bezpilota lidmašīnas “MQ-1 Predator” un aptuveni 70 lidotājus, lai piedalītos divu nedēļu mācību operācijā, pārbaudot izvēršanās spējas un veikt gaisa operācijas.

Plānots, ka bezpilota lidaparātu komandai notiks kopīgi treniņi arī ar Latvijas gaisa atbalsta kontrolieriem un ASV lidmašīnu A-10 „Thunderbolt II” pilotiem.

Mācību operācija sākās 24.augustā, kad Latvijā ieradās Teksasas Gaisa spēku Nacionālās gvardes 174.izlūkošanas eskadriļas karavīri un aprīkojums, un tā ilgs līdz 15.septembrim.

Tiklīdz ASV Gaisa spēki pārbaudīs, ka šis sadarbības modelis strādā, Lielvārdes lidlauks tiks atzīts kā viena no platformām, no kuras nepieciešamības gadījumā var pacelties „Predator” bezpilota lidaparāti.

ASV Gaisa spēki pirmoreiz ir nosūtījusi šādas neapbruņotas bezpilota izlūklidmašīnas uz Latviju mācību operācijai ar sabiedrotajiem, un tās tiks izmantotas Latvijas gaisa telpā.

Pērn 15.maijā Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē Mičiganas armijas Nacionālās gvardes 126. kavalērijas pulka bezpilota lidaparātu vada karavīri veica pirmo bezpilota lidaparātu „RQ7-Shadow” lidojumu Latvijā, lai uzlabotu savietojamību ar Latvijas bruņotajiem spēkiem.

Savukārt 4.jūnijā tika atklāts ASV inženieru uzlabotais priekšpostenis Ādažu poligonā. Tajā ir izveidots skrejceļš, uz kura var nolaisties nelieli bezpilota lidaparāti, piemēram, tādi kā „RQ7-Shadow”, ar kuriem Latvijas bruņotajiem spēkiem mācībās sniedz atbalstu Mičiganas Nacionālās gvardes karavīri. Vajadzības gadījumā uz šī skrejceļa var nosēsties arī helikopteri vai nelielas lidmašīnas.

Taktiskais skrejceļš, kas uzbūvēts militārā poligonā, dod karavīriem iespēju integrēt bezpilota lidaparātu sniegtās iespējas mācību laikā, integrējot citas bruņoto spēku spējas un elementus, kas nebūtu iespējams parastā lidlaukā.

Superbiletes.lv saka paldies Latvijas valdībai un NBS par sadarbību ar spēcīgajiem Rietumu partneriem!

Citus rakstus par interesantām lidmašīnām Latvijā lasiet sadaļā “Aviācija“.

Par šo blogu:

Superbiletes.lv ir aviobiļešu un ceļojumu blogs, kas domāts tiem, kas dodas strādāt vai atpūsties. Mēs meklējam visu aviokompāniju lēto aviobiļešu akcijas, un, kad parādās lētas aviobiļetes, tad šo informāciju izsūtam mūsu sekotājiem uz e-pastu, kā arī publicējam jaunumu sadaļā.