100 krāsu un 100 smaržu sala Sardīnija!

Posted On :

Šis ceļojumu apraksts tapis sadarbībā ar Bellasardinija.com – apartamenti un villas Sardīnijā!

Sardīnija ir sala, kuras teritorija ir trīs reizes mazāka nekā Latvija. 24 000 km2 pret mūsu Latvijas 64 000 km2. Tā atrodas netālu no Francijai piederošās Korsikas salas. Sardīnija ir autonoms reģions, kuras ekonomiskā attīstība notiek pateicoties tūrismam. Sala iedalās 8 reģionos un katrā no tiem ir savs sardu dialekts. Sardus, kas dzīvo Ziemeļos un runā savā dialektā nesapratīs tie, kas dzīvo salas lejā. No mūsdienu valodām, sardu valoda ir vistuvāk saglabājusies latīņu valodai.

Sardīnija

Sardīnijas galvaspilsēta ir Cagliari, kas atrodas salas Dienvidos. Cagliari manuprāt ir vienaBastione no visskaistākajām Itālijas pilsētām. To noteikti nevar salīdzināt ar Romu, jo Sardīnija salīdzinoši ir daudz vienkāršāka, un tajā nav tādu kultūras monumentu kā Romā, neskatoties uz to, ka Sardīnija ir senāka par Romu (Sardīnija pirmo reizi tiek datēta pirms 7 miljoniem gadu). Cagliari ir kāds īpašs magnētisms! Vārdos neaprakstāms. Visbrīnišķīgākā vieta ir Bastione pašā pilsētas centrā, vecpilsētas noslēpumainās ieliņas, pār galvām lidojošie rozā flamingi, pludmale, kas stiepjas padsmitiem km tālumā, milzīgie gumijkoki un kaktusi, kā arī pāvi, kas lēnā garā pastaigājas pilsētas Centrālajā parkā.

Sardīnija

Salas vēsturiskā īpatnība ir apbrīnojamie nuragi. Tie ir nelieli cietokšņi un sargtorņi, kas stāv sakrauti no gigantiskiem akmeņiem nošķelta konusa veidā. Nuragi uz salas atrodas jau vairāk kā 25 gadsimtus, taču neviens īsti nezin stāstīt par to izcelsmi. Nuragi noslēpums nav atšifrēts. Otra lielākā vēsturiskā vērtība ir noslīkusī pilsēta Nora. Tā ir sena feniķiešu pilsēta, kas “dzimusi” 8 gadsimtā pirms mūsu ēras. Lielākā daļa senās pilsētas ir zem ūdens, ko var redzēt gan no krasta, gan piebraucot ar laivu pa jūru. Lielākais Noras lepnums ir mozaīkas, kas ir saglabājušās gandrīz ideālas vairāk kā 2000 gadus. Netālu no Alghero ir ievērības cienīgs objekts Neptūna ala, uz kuru ved 656 pakāpieni, kā arī šajā apkārtnē ir brīnišķīgas kaļķa klintis.

Sardīnijā tiek ražots slavenais aitu siers “Fiore sardo” /Sardīnijas zieds/, kas starp citu irAitiņas viens no imitētākajiem sieriem pasaulē (to pakaļ darina gan Amerikā, gan Kanādā, gan Japānā, gan Eiropā). Aitkopība ir nodarbe, kas ir saglabājusies no senseniem laikiem. Tā ir kā neatņemama sardu kultūras sastāvdaļa. Sardi ļoti lepojas ar savām tradīcijām, jo īpaši salas vidienē. Runājot ar cilvēkiem, reizēm liekas, ka esi nokļuvis 18 gadsimtā, cik viņi ir nemainīgi. Uz salas aktīvi tiek audzētas arī olīvas un protams darināts vīns. Vīni ir daudzi un dažādi, taču vieni no labākajiem ir Argiolas ražotie vīni. Sardu tradicionālais dzēriens ir Mirto, kas ir ražots no auga mirto, kas latviešu izpratnē līdzināties kaut kam starp mellenāju un brūklenāju. Ziemas sezonā delikatese Sardīnijā ir Jūras eži.

Sardīnija

Sardīnijā ir maz emigrantu. Lielākā daļa Itālijas ir pilna ar dažādu nāciju iedzīvotājiem. Studējot Perudžā, iepazīstoties ar cilvēku, nekad nevarēja īsti zināt, no kurienes viņš nāk patiesībā – vai viņš ir libānieties, vai albānis, vai alžīrs vai rumānis, savukārt Sardīnijā, ja tu satiec cilvēku, tad 99,9 % zini, ka tas ir sards, ja vien tas nav protams kāds tūrists. Par cik Latvija arī ir tīra no dažādām nācijām, tad man tas izrādījās ļoti nozīmīgi.

Pateicoties aviosabiedrībai “AirBaltic” no 2013.gada 4.maija no Rīgas uz Olbiju lidos tiešie reisi. Attālums no Olbijas līdz Cagliari ir 262 km, no Olbijas uz Costa Rei ir 257 km. Arī Ryanair ir sagādājis ļoti patīkamu pārsteigumu un visi ceļot gribētāji varēs no Kauņas pa tiešo atlidot uz Cagliari.

Daudzi man jautā vietas, kur vislabāk apmesties?
Visa Sardīnijas piekraste ir brīnišķīga, un ja ir iespējams, iesaku to redzēt visu, taču apmesties, manuprāt, ir vērts Costa Rei vai Villassimius. Pirmkārt – tās ir vietas ar pasakainām pludmalēm, otrkārt – stratēģiski tās atrodas ļoti tuvu Cagliari, it kā tu esi gandrīz pašā galvaspilsētā, taču tai pat laikā esi tālu prom no trokšņiem un vari netraucēti baudīt sauli, jūru, liego vēju un laimi, treškārt – abi šie ciematiņi ir ļoti šarmanti (kas starp citu nav visur Sardīnijā) un ceturtkārt – Costa Rei varu Jums par labu cenu piedāvāt Brīvdienu māju.

Sardīnija

Galvenais iemesls doties uz Sardīniju ir, protams, jūra un neskartais salas skaistums. Jūra Sardīnijā ir vistīrākā un caurspīdīgākā visā Itālijā. Sardīnijas pludmales stiepjas 1850 km Jūriņagarumā, kas ir viena ceturtā daļa no visām Itālijas pludmalēm kopā! Domājot par to, kur palikt, neekonomējiet uz apartamentiem, jo iespējams salas vidienē apartamenti maksā lētāk. Neiesaku izvēlēties vietu, kas atrodas prom no jūras. Tā būs vilšanās. Pilnīgi noteikti izvēlieties kaut ko pie pašas jūras. Ja izvēlēsieties salas Rietumu piekrasti, t.i. Alghero, Oristano, Sant’Antioco un tml., būs jārēķinās, ka tur pludmales salīdzinoši ar Dienvidiem ir akmeņainākas un vakari būs vēsāki un mitrāki, savukārt, ja izvēlēsieties salas Dienvidus – Chia, Pula, Cagliari, Costa Rei, Vilassimius, vakari būs ļoti patīkami un arī pludmales ir brīnišķīgas. Šīm pludmalēm nav konkurentu. Salas Ziemeļi, t.i. Costa Smeralda, Porto Cervo skaitās Lux, kur lielākā daļa kūrortu pēdējos gados ir pārgājuši arābu īpašumā, kas attiecīgi ir piekoriģējis cenu politiku. Paši sardi Olbijas reģionu uzskata par mākslīgu un brauc uz turieni nelabprāt, jo tā daļa esot pazaudējusi savu patieso seju. Salas Austrumos, savukārt, ir reģions Ogliastra (Tortoli, Arbatax), kas ir slavens ar daudzo ilgdzīvotāju skaitu vispasaules mērogā.

Sardīnija

Vislabākais laiks mums latviešiem, lai brauktu uz Sardīniju ir maija beigas, jūnijs, jūlija sākums, septembris un oktobra pirmās nedēļas. Šajā laikā karstums ir labi paciešams (jo augustā dažreiz ir tā, ka sejā pūš tik karsts vējš, ka tu vienkārši nezini, kur glābties), ūdens ir fantastisks – atsvaidzinošs un ļoti dzidrs. Jūru iemīlēs pat tie, kam līdz šim tā ir bijusi vienaldzīga. Vakari šajā laikā ir silti, bet naktis liegas un romantiskas. Tiem, kas grib redzēt Zvaigžņu lietu jābrauc uz Sardīniju augustā. Zvaigžņu lietus Cala Cipolla pludmalē mani apstulbināja. Es stāvēju ar vaļā atplestu muti un nespēju noticēt, ka ir tāda vieta pasaulē, kur zvaigznes krīt lejup vienas pēc otras, vicinot savas garās astes, kā komētas!

Par šo rakstu:

Raksta autors: Olita Supe
Apartamenti un villas Sardīnijā: Bellasardinija.com
Ryanair tiešie lidojumi uz Sardīniju: Superbiletes.lv/aviobiletes/letas-aviobiletes-uz-sardiniju-kaljari-no-kaunas