Vai Ziemeļblāzmas apdraud avio pasažierus?

Posted On :

Vai esat prātojuši, vai Ziemeļblāzmas apdraud lidmašīnu pasažierus laikā, kad pie debesīm vērojams šis krāšņais fenomens? Atbilde ir gan jā, gan nē.

Par ziemeļblāzmām

Galvenais riska faktors ir spēcīgā lādēto daļiņu plūsma, kas mūsu atmosfērā nonāk tieši Ziemeļblāzmas laikā. Šīs “kaitīgās” daļiņas radušās uz Saules, un pēc to izvirduma no Saules tās pāris dienu laikā nonāk līdz mūsu planētai.

Kad šīs daļiņas ietriecas Zemes magnētiskajā laukā, to pavada vizuālais process ko tautā sauc par kāviem, jeb polārblāzmām 🙂

Par draudiem

Reizēm izvirdumi uz Saules ir tik spēcīgi, ka mūsu planēta saņem pārāk stipru triecienu lai to aizkavētu augstākajos atmosfēras slāņos. Rezultātā var būt traucēta satelītu darbība (līdz ar to GPS navigācija), radio sakari, elektro iekārtu darbība (lidmašīnu iekārtas tur augstu gaisā).

Mūsu platuma grādos (Latvija, Baltija, UK) tik spēcīgi traucējumi ir nenormāli liels retums, tāpēc baidīties lidot Ziemeļblāzmas laikā nav pamats. Par dalību lidojumā jāsāk uztraukties, ja esat tuvāk polārajam lokam un ziņās dzirdat par “gadsimta izvirdumu uz saules”!

Par lidojumu atcelšanu jāinteresējas konkrētās aviokompānijas lapā, vai lidostā no kuras / uz kuru paredzēts lidojums. Pēdējā laikā gan nav dzirdēts, ka kāds tūrists būtu iestrēdzis ārzemēs dēļ polārblāzmas..

ziemelblazma-lidojumi
( šeit ir paskaidrots nedaudz zinātniskāk un ar skaitļiem par Saules draudiem – http://www.swpc.noaa.gov/NOAAscales/index.html )

Ziemeļblāzma Latvijā 24/25 oktobris 2011
( plārblāzma Latvijā, fotografēta 2011. gada oktobrī Tūjā )

Saistītā informācija:
Superbiletes.lv ir aviobiļešu jaunumu portāls, kas domāts ceļotājiem, kas dodas uz ārzemēm strādāt vai atpūtas tūrisma braucienos. Mēs meklējam visu aviokompāniju lēto aviobiļešu akcijas, un kad parādās lēto lidojumu jaunumi, tad šo informāciju izsūtam mūsu sekotājiem uz e-pastu, kā arī publicējam jaunumu sadaļā.